A kortikoszteroiddal végzett Keloidkezelés

A kortikoszteroiddal végzett Keloidkezelés

A kortikoszteroiddal végzett Keloidkezelés

A szilikongéllel ill. a szilikontapasszal végzett Keloidokezelés hatékonysága, összehasonlítva a kortikoszteroid injekció hatásmechanizmusával, lényegesen alacsonyabb. A szilikongél- ill. tapaszos kezelés tekinthető non-invazív kezelési módszernek, azaz olyan kezelési technikának, melyben a páciens egy számára kényelmes és kíméletes módszerrel kezelheti panaszait. Abban az esetben ha a Keloid nem megfelelően reagál ezen kezelésekre, vagy a heg által olyan fizikai-, és/vagy esztétikai panaszok állnak fenn amik indokoltá teszik, létezik invazív eljárás is. Ez alatt azt értjük, hogy a kezelendő Keloidot olyan módszerrel próbálják meg az ideálishoz közeli állapotba hozni, ami a páciens szervezete számára megterhelőbb.

A kortikoszteroiddal végzett injekciós terápia azt jelenti, hogy a hatóanyagot közvetlenül a Keloidba fecskendezik.

Erre a célra általában "Kenalog 40" Szuszpenziós injekciót alkalmaznak. Hatóanyagát tekintve 40,0 mg triamcinolon acetonidot tartalmaz ampullánként (1ml). Segédanyagai a Poliszorbát 80, Karmellóz-nátrium, Nátrium-klorid, Benzil-alkohol és injekcióhoz való víz. A csomagolásban 1 ml szuszpenzió színtelen, fehér törőgyűrűvel ellátott üvegampullába van töltve. Öt ampulla van egy dobozban AI-átlátszó műanyag tálcában. A Kenalog 40 szuszpenziós injekció hosszú hatástartalmú készítmény, ami erős gyulladásgátló, allergiaellenes, viszketés-csillapító, és immunrendszert elnyomó (immunoszuppresszív) hatást fejt ki. Nem okoz Nátrium- és Vízvisszatartást, sőt inkább enyhén vizelethajtó hatású. Nem emeli a vérnyomást; cukorbetegséget okozó hatásának erőssége a dexametazonénak csupán fele-harmada. Más, azonos adagban adott kortikoszteroidoknál valamivel gyengébben gátolja az agyalapi mirigy működését.

A Kenalog 40 szuszpenziós injekciót lokálisan használják a Keloidba való befecskendezésnél, mégis hosszabb távú kezelés során indokolt lehet a folyamatos laboreredmények kiértékelése, a páciens állapotának kiemelt figyelembe vétele érdekében.

A kortikoszteroidokkal való kezelés meglehetősen fájdalmas, de eredményességét tekintve a Keloid elleni első számú fegyvernek tekinthető, ugyanis hatóanyaga a Keloid minden összetevőjének termelődését csökkenti. A kezelés során a Keloid elsorvad, a bőrrel egy szintbe kerül, majd hosszabb idő múlva az elszíneződés is megszűnik. A kortikoszteroid injekciót a legnagyobb körültekintéssel kell beadni, többször, kisebb adagokban, folyamatosan -hetente- figyelve a Keloid állapotát, mert a kortikoszteroid túladagolása annyira elsorvaszthatja a Keloidot, hogy Atrófiás heg keletkezhet, a legtöbb esetben erezettséggel. Pontosan, kimérten, személyre-hegre szabva, a legnagyobb odafigyeléssel, hiba nélkül kell beadni. A beadott kortikoszteroid, Keloidra gyokorolt hatása alatt, egy lágylézeres kezeléssel idővel pontosan simára lehet alakítani a Keloid helyét.

Azt, hogy egy Keloidba mennyi Kenalogot fecskendeznek, a kezelőorvos a heg tulajdonságait figyelembe véve állapítja meg, majd - figyelve a heg alakulását - dönti el a további adagolás szükségességének mértékét.

Általában Lidocainnal keverve szúrják a Kenalogot a Keloidba, és/vagy előtte Lidocainnal érzéstelenítenek. Az érzéstelenítés után a páciens már csak annyit érez, hogy a hegét szúrkálják, de inkább kellemetlen neki, mint fájdalmas.

Abban az esetben, amikor a Keloidba a kortikoszteroiddal együtt nem fecskendeznek Lidocaint, a kezelés előtt a Keloid alatti-körüli zsírba adják be az érzéstelenítőt, majd öt perc elteltével kezdik a Kenalogot a Keloidba beadni. A képen az látható, amikor a Lidocaint a Keloid mellett a megfelelő szögben, a megfelelő mélységbe adják be a  zsírrétegbe,  a kortikoszteroid beadása előtt.

Ezt a fajta eljárást azzal tartják indokoltnak, hogy ebben az esetben mivel a Keloidba nem fecskendeznek Lidocaint, így az nem gátolja a beadott kortikoszteroid terét.

A kép azt mutatja, hogy a tűt a Keloid tetejéig a legnagyobb odafigyeléssel felnyomják, majd mivel ilyenkor a tű utat szúr magának a heg belsejében, kifelé húzva a fecskendőt, folyamatosan nyomva befelé a Kenalogot, egyenletesen és precízen feltöltik a heget a pontosan kiszámolt mennyiségű kortikoszteroiddal.